Warsztaty przeciwdziałania wypaleniu zawodowemu

Organizujemy konferencje tematyczne, szkolenia merytoryczne oraz warsztaty dla rodziców zastępczych. Dajemy rodzicom zastępczym możliwości rozwoju ich kompetencji rodzicielskich, postaw życiowych oraz motywacji. Naszą intencją jest stworzenie Centrum Kompetencyjnego dla rodziców zastępczych i adopcyjnych, a także innych osób wspierających ten proces, w którym mogliby uzyskiwać fachowe wsparcie w codziennych działaniach.

Kręgi rodziców zastępczych

Idea kręgów to nawiązanie do tradycji kobiecych spotkań, które zawsze były wpisane w tradycje społeczne w Polsce – najbardziej rozpoznawane były kręgi tzw. darcia pierza, koła gospodyń, kiedy kobiety wykonując wspólnie określoną pracę omawiały ważne tematy, wymieniały doświadczenia, wspierały się i dbały o relacje. Kręgi męskie również sięgają do prastarych tradycji plemiennych, podczas których mężczyźni obradowali nad sprawami wysokiej wagi czy grali na instrumentach takich jak bębny. Siedząc w kręgu, w jednakowej odległości od centrum, uczestnicy spotkania widzą siebie nawzajem. Krąg nie tworzy hierarchii. Każdy członek kręgu ma taki sam wkład w jego formowanie, wszyscy są równie ważni i w takim samym stopniu zasługują na uwagę i mają prawo głosu.
Kręgi są bezpieczną przestrzenią na rozwój i transformację. Naczelną zasadą kręgów jest prawda. Nie chodzi tu o to, aby komuś zaimponować. W kręgach chodzi o to, aby naprawdę dzielić się sobą taką jaka jestem i takim jaki jestem. Mówiąc Kręgi Mam i Kręgi Ojców, mamy na myśli konkretną formę spotkania, która polega na tym, że kilka do kilkunastu kobiet lub mężczyzn spotyka się regularnie, raz w miesiącu, i każda osoba mówi o tym co aktualnie jest dla niej ważne.

Marzymy, aby Kręgi Rodziców Zastępczych spotykały się w całej Polsce. Pierwszy Krąg Mam działa w Warszawie.

Jeśli chcesz dołączyć do warszawskiego kręgu lub chcesz zorganizować takie spotkanie w swojej miejscowości skontaktuj się z nami.

Inspiracje filmowe on line

„Księżyc w studni" – to nasz kanał na You Tubie. Dlaczego tam? Żeby był zawsze łatwo dostępny - w telefonie, tablecie, laptopie. Wtedy gdy potrzebujesz inspiracji, oddechu, zatrzymania. I tak jak kiedyś przy studni można było wymienić się informacjami, tak teraz spotykamy się w wirtualnej przestrzeni. Dlaczego księżyc – bo myślałyśmy, że to będzie kanał dla kobiet. O jak się myliłyśmy! Dziś mamy filmy i dla kobiet, i dla mężczyzn.

Mama w kąpieli – to nasza pierwsza seria. Inspirujące treści dla kobiet. O codzienności, o kobiecości, o marzeniach, o spotkaniach z innymi kobietami. Od kobiet dla kobiet.
Ojciec w opałach – seria tworzona przez mężczyzn dla mężczyzn. Różne męskie perspektywy, trochę rywalizacji i dużo poczucia humoru.
Aplikacje rodzinne – porady i podpowiedzi dla rodziców, wokół wyzwań rodzicielskich i dbania o rodzinne więzi.

fundacja_porta
 ludzie
 Następujący
Dziś w Porcie świętujemy Pożegnanie. Ten projekt trwał ponad 5 lat. Przyniósł wiele doświadczeń, rozwoju i radości. Także wyzwań, poczucia, ze razem łatwiej pokonywać przeszkody i podejmować wysiłek. Dziękujemy za wsparcie, dobre słowa.
Nasza energia poszła w inną stronę, a my podążamy za nią.
Dziś żegnamy Portę.
I ruszamy dalej w drogę.
#kasiagałązka  #kajakozlowska  #lidianwolisa #fundacjaporta #pozegnanieZ bohaterką wieczoru!  Pani Danuta Ulidowicz wychowała 19 dzieci w czasie swoich 34 lat w wioskach SOS. Gratulujemy i życzymy wszystkiego dobrego!
#wioskisos  #rodzinazastepcza  #rodzicielstwozastępcze ##fundacjaporta #mama #mamazastępcza #lidianwolisa  #kajakozlowskaDziś świętujemy 34 lata pracy mamy SOS. Najdłuższy staż pracy na swiecie!!! Za nami gang z karlinskiej wioski!
#sos #wioskisos #rodzinazastepcza  #mamazastępcza  #rodzicielstwozastępcze  #swietowanie #staz #praca #pasja #milosc #fundacjaporta #karlinWiosna oszalała:))) korzystacie?!
#wiosna #spacer #fundacjaportaNasz nowy sprzęt do nagrywania! A zamiast nagrywać gadałyśmy i robiłyśmy sobie rewolucje w głowie i celach.
Cudowny czas na wagę złota!
#fundacjaporta  #nagrywanie #gadanie #rozmawianie #cele #motywacja #przyjazn #kajakozlowska  #lidianwolisa  #kasiagałązka  #youtube #sprzet #girlpowerDobrych i spokojnych Świąt dla Was!
.
#swieta #odrodzenie #fundacjaporta #zyczenia #wielkanocWspaniałego, pełnego różnorodności, ciepła i miłości Dnia Kobiet dla Was!:)
#dzienkobiet #fundacjaporta  #rodzinazastepcza  #rownosc  #fundacjaporta #kiss #przyjazn #milosc #wiosna #girlpower #siostrzenstwo #wsparcieJest w nich miłość, radość. Jest smutek i gniew. Ćwiczą przyjaźń, ćwiczą rozstania. Ich świat nie różni się od naszego.
Dzieci, nastolatki, ludzie.
#fundacjaporta
 #rodzicielstwozastępcze  #rodzinazastepcza  #nastolatki #dzieci #wychowanie #towarzyszenie #serce #emocje #uczucia #szacunek #moc #czlowiek #gosc #rownosc #godnosc #wyzwaniekfs  #kobiecafotoszkołaW cokolwiek wierzysz, bądź nie... Nad Tobą coś jest, zaufaj, odpocznij.
I tak nie dasz rady wszystkiego sam... Czy sama.
Ufff.
Mi to pomaga.
#silawyzsza #bog #natura #wszechswiat #kontrola #pusc #spokoj #relaks #radosc #fundacjaporta  #rodzicielstwozastępcze  #rodzinazastepcza  #wyzwaniekfs  #kobiecafotoszkoła #uff